New city centre Lodz, PL

year: 2015
size: 10 - 100 ha
type: urban design
client: J.J. Invest
with: MVRDV
LOLA Landscape Architects designed the public space, courtyard and rooftop gardens of a new building for offices and retail spaces in Lodz, Poland. The building is designed by MVRDV. The 31.000m2, 13-floor high building integrates to its newly developed surroundings with a distinct glazed brick and glass facade, surrounding a new plaza. The project was commissioned by J.J Invest. It will break ground this summer and will be completed in 2020.

Located in the centre of Lodz across the street from the newly developed railway station Fabryczna and in proximity to the Alexander Nevsky Cathedral and Lodzki Dom Kultury (Culture House), Fabryczna offices draws inspiration from the citys distinct industrial textile heritage reimagined for contemporary use.

This building will help to bring back more density and urbanity right in the heart of Lodz, explains Nathalie de Vries, co-founder of MVRDV. We have created with our design an ensemble with a tower, referring in proportions to the past in mansions of the industrials, surrounding a new public court. The specially designed glazed-brick facade, with a color scheme which blends from red to metallic grey, refers both to the past and the citys future ambition.

The plinth of the building is a band of retail spaces on the ground floor with offices above and a depth that allows for maximum daylight on all floors. The rounded plinth and tower are curved to create a series of smaller volumes which gives the project a more intimate scale and also provides a more individual identity to future tenants.

The public space will allow for new connections between the building and city of Lodz. Peter Veenstra of LOLA Landscape Architects: The courtyard has got an opening towards the culture centre and a passage towards Kilinskiego Street with the intention to introduce a new walking route through the area, meaning the tower is welcoming to those passing by. The private green roof and public courtyard are designed as a family of semi-public spaces with greenery, a large variety of vegetation and spaces for terraces and bikes. In future, Fabryczna offices will connect to the Central station and other parts of the city through an underground tunnel.

Construction is scheduled to begin in summer 2018 with a completion date set for 2020.