Preliminary design Slachthuiswijk approved

17 November 2021

Good news for the redevelopment of Slachthuiswijk. The municipality of Antwerp has recently approved the preliminary design for the new Slachthuiswijk public space. Commissioned by AG Vespa, Triple Living and Aquafin, the team of LOLA, Sweco, Posad Maxwan and Buiting Advies designed a green public space that ties the new and existing parts of the district. The housing, recreation, services and businesses will all be connected by the new and existing green.

With this important decision, the city of Antwerp has chosen that Slachthuiswijk becomes a green district with various zones that each fulfill a different function. The new Slachthuiswijk will be car-free, with a focus on slow traffic, and filled with green play, sports and meeting areas. In the design we paid special attention to water protection and the use of water as a playful element in public space.

Altogether there are nearly four acres of green public space so residents and visitors will be able to live and move in a green and natural environment. The final design for the Slachthuiswijk public space will follow in early 2022.

Client: AG Vespa, Triple Living, Aquafin
I.c.w.: Sweco Belgium, Posad Maxwan, Buiting Advies

Read more about this project

Kalverpad has a focus on adventurous playing in urban nature and offers possibilities for communal gardening

The water in the Hallentuin comes from the roofs of the adjacent slaughterhouses. The garden contains many special plants and several paths to cross the garden

As an intimate square Lobroekplein functions as a neighborhood living room. It is surrounded by restaurants, bars and terraces

Hallenplein, with its view on the boulevard, will be a lively meeting point for young and old with space for recreation, sports and play

Recent news

Evolueden – Park design Evoluon

The Evoluon is one of the best-known Dutch icons of modernist techno-optimism. The Eindhoven municipality commissioned LOLA to study the potential transformation of the Evoluon Park, to reconnect it to the, to double its size by merging it with the adjacent Oppenheimer Park, and to add complementary built program.… More

News
Matosinhos Innovation District

Galp Energia’s former Matosinhos refinery will turn into a green and innovative eco-district with housing, a university campus, a large park, and various facilities. Galp launched an international design competition for this large-scale transformation with MVRDV, OODA and LOLA as the winning team.… More

LOLA joins Merwede

LOLA Landscape Architects has been selected to join the areal development Merwede in Utrecht. Merwede will be a highly urban, car-free district. Focusing on the public space as Merwede biotope, we aim to design plenty of green space for biodiversity, sustainable living and relaxation in an attractive environment.… More