LOLA commissioned to design Park Evoluon

27 June 2022

The Evoluon is one of the best-known Dutch icons of modernist techno-optimism. It was designed as a permanent exhibition center, a showcase for technological progress, to put Eindhoven on the world map of innovation. The original design of the building and the surrounding park was conceived and presented to the city of Eindhoven in 1966 on the occasion of Philips’ 75th anniversary.

After decades of slow fading of former glory, the Eindhoven municipality commissioned LOLA to study the potential transformation of the Evoluon Park, to reconnect it to the, to double its size by merging it with the adjacent Oppenheimer Park, and to add complementary built program. With the city’s recent purchase of the Wielewaal Park, and the potential future downgrade of the Tilburgseweg, the Evoluon Park could become the start of a new green wedge, connecting the city center to the heathlands and meadows surrounding the city.

Evolving is growing. Not only in time and structure, but also in growing towards a richer, more complete, and better world. With new owners and users, the Evoluon is to become a museum on the future of the earth, that will show the relationship between man and nature. The park will be programmed in the same spirit and should evolve into both a popular city park and a destination for tech lovers. A nature-based forum for exposition, education, intellectual exchange, and innovative business.

Client: Gemeente Eindhoven
Partners: Lichtstad Evoluon BV, Hurks, Next Nature Network

Historic situation of the Evoluon Park in 1968, photos Jac de Nijs-Anefo

Recent news

LOLA presenteert voorstel voor een groen Stadhuisplein Eindhoven

De ‘Stadhuisweide’ is het Stadhuisplein in Eindhoven, maar dan groen! Onze visie Stadhuisweide staat nu op de website van de gemeente Eindhoven. LOLA Landscape Architects maakte in samenwerking met Donker Groep, Rotterdamse Dakendagen en Bioto een voorstel voor het Stadhuisplein en omgeving.… More

News
Uniting memory and history: LOLA and IWA win transformation design of Bilbao Begoña cemetery

Begoña cemetery is transitioning into a generous urban garden, while putting into value its accumulated heritage and history. The Municipality of Bilbao selected LOLA and IWA Studio to design the transformation of the 0.6 ha Begoña cemetery in Bilbao.… More

LOLA joins Hartree Cambridge quarter development

LOLA Landscape Architects was selected by Landsec U+I and developer TOWN as landscape designers for the transformative 48-ha Hartree development plan in North East Cambridge, United Kingdom.… More