De Groene Kaap

Rotterdam, NL

Type rooftop landscape, courtyards
Design 2017-2018
Construction 2019-2021
Location Rotterdam, The Netherlands
Size < 1ha
Client Stebru Transformation
I.c.w. Deltavormgroep, Bureau MASSA
Awards Dak van het jaar 2021 (Roof of the year 2021)

De Groene Kaap (The Green Cape) is at Katendrecht is a thriving spot in the city of Rotterdam. With interconnected public gardens, starting from the ground upwards the apartment complex has a true rooftop landscape.

Urban connection

The rooftop landscape connects as much as possible to the slow networks of the city. De Groene Kaap brings wider variety of green areas to Katendrecht and brings residents and visitors together in a relaxed, park like setting.

The Natural Cape
In the urban environment of Katendrecht, De Groene Kaap is an unexpected natural place. Not only for people, but also for the sparrows, bees and hedgehogs: a destination for animals and plants. This is our nature-inclusive approach to the built environment.

The Belt
The rooftop landscape of De Groene Kaap starts on ground level and gradually rises to a rooftop level. The the main route is circular and guided by a continuous metal line integrated in the pavement. The metal line also serves as a bench and play object.

Harbor panorama.
Halfway the route at the highest point, there is a pleasant surprise: a beautiful view over the Maashaven, one of the old harbors of Rotterdam.

The green network of Rotterdam

The slow network of Rotterdam

Design of the roofscape

Natural facade

Recent news

Evolueden – Park design Evoluon

The Evoluon is one of the best-known Dutch icons of modernist techno-optimism. The Eindhoven municipality commissioned LOLA to study the potential transformation of the Evoluon Park, to reconnect it to the, to double its size by merging it with the adjacent Oppenheimer Park, and to add complementary built program.… More

News
Matosinhos Innovation District

Galp Energia’s former Matosinhos refinery will turn into a green and innovative eco-district with housing, a university campus, a large park, and various facilities. Galp launched an international design competition for this large-scale transformation with MVRDV, OODA and LOLA as the winning team.… More

LOLA joins Merwede

LOLA Landscape Architects has been selected to join the areal development Merwede in Utrecht. Merwede will be a highly urban, car-free district. Focusing on the public space as Merwede biotope, we aim to design plenty of green space for biodiversity, sustainable living and relaxation in an attractive environment.… More