Public space Slachthuiswijk

Antwerpen, BE

Type Landscape design / Masterplan
Design 2020-2021
Size 13,8 ha
Client AG Vespa
I.c.w. Sweco Belgium, Posad Maxwan

For the redevelopment of the Slachthuiswijk LOLA, Sweco and Posad Maxwan made a new design, commissioned by AG Vespa, for the public space in this Antwerp area. The Slachthuiswijk will become a green district with housing, recreation, services and businesses as main functions. The redevelopment concerns both new and existing public spaces, of which the concept design has recently been approved by the Antwerp City Council.

The concept design was preceded by an extensive participation process with the area’s residents. The Slachthuiswijk will be a car-free neighbourhood with a focus on pedestrians and cyclists. In our design we turn the public space into a real green ‘connector’. The new and existing areas are connected via green playing, sporting and meeting zones.

In the public space design each zone has its own unique character. In one you mainly see children playing, while elsewhere there is space for resting and relaxation. All will blend via the streets, paths and squares, and via the planting. In addition to the existing trees, many new trees will be planted. The planting not only connects the various zones, but it also provides protection against heat, wind and noise. All this greenery in the area makes you feel as if you are in a piece of urban nature.

This urban nature also provides better protection against flooding and drought. Adding green space means that water penetrates the soil more easily. At the same time, in various places the water is used as an element of play. By the end of 2021, the final design of the public space will be completed. LOLA remains to be involved up to the implementation phase.

Masterplan redevelopment of the Slachthuiswijk public space

Lobroekplein (above)
The neighbourhood living room. An intimate square with restaurants, bars, terraces and fountain to play in. It can be subdivided for neighbourhood events.

Kalverwei
A neighbourhood park will be created here to meet in green a setting. A tree meadow with space for free play and/or sports, neighbourhood events and playing areas.

Old Kalverstraat
The main entrance to the area. Bicycle and pedestrian paths are separated from the road by a green verge. Parking is provided underneath a double row of trees. Green roadsides make crossing the street easier.

The Kalverwei meadow has a sports lawn combined with a natural grass mixture at the edges. The tree structure contributes to the biodiversity and consists mainly of indigenous species

Kalverpad (above)
This area has a focus on adventurous playing in urban nature. A green space with opportunities for communal gardening.

Streets Kalverweibuurt
These will be laid out as liveable green residential streets with wide pavements, trees and façade gardens. They will be connected to the Kalverpad and Kalverwei.

Front streets along Slachthuislaan
Along the Slachthuislaan, the planted trees form a green noise buffer. Parking clusters have a maximum green layout, with trees and a permeable floor. An extension of the Kalverpad with a continuation of the green ambiance.

In the Hallentuin the edge of the halls form a seating bench for a wooden deck. From here, there is a view of the lower situated water garden

Hallenplein (above)
Green open space for recreation, sport and play. Young and old can meet with a view on the boulevard. The meadow forms a backdrop full of flower bulbs.

Hallentuin
A sunken water garden with water from the roofs of the slaughterhouses. Filled with special plants and a footpath. Seating areas and space for young children to play.

Kadepark
This water landscape is all about sports. A harbor area atmosphere with rough materials and local planting along the Lobroekdok. The quay combines sports clusters with pavilions for sports clubs and food.

The sports fields at the Kadepark vary from each other by the use of different surfaces, which allows for different sports to be played