Hogekampplein construction finished

28 July 2020

We are excited to show you the final results of the redevelopment of Hogekamp square at University Twente.

The transformation of the Hogekamp building, a 10-storey faculty building from the 1960s, into a residential complex stimulated the redevelopment of the adjacent area. The square now serves as the public entrance of the surrounding buildings with an open character, more functions and an overall better quality. The straight lines complement the building and at the same time the lush planting forms a beautiful contrast and creates a pleasant public space.

Our design strategy creates the conditions for different forms of use of the square, without dictating them. It is an open end approach to square design, which addresses the constantly changing use and changing user groups. The main eye-catcher are the blue tribunes, they follow the lines, color and structure of the Hogekamp building.

In combination with the modular, movable and stackable blocks, with seating areas for working and studying, the square has endless possibilities. The differences in height have many advantages: the modules make places and spaces, increase use possibilities, reduce the scale of the square, make it possible to hide cars and inspire for unplanned forms of use such as sports.

read more

Abundant plants for biodiversity and good atmosphere

Modular, movable and stackable square elements create many possibilities on the square

Aerial photos @University of Twente

Parking in a lush green space makes the entrance to the University much more welcoming

A water garden circulates and filtrates the water in the large pond to improve the quality

Recent news

LOLA wins landscape design of Campus Wandelboslaan

The transformative concept for the W-Campus integrates the future knowledge quarter, with a focus on reuse and respect of the former monumental Pauluslyceum. The heritage of the Pauluslyceum forms a basis of character that provides support to develop a future-proof sustainable educational building and surrounding landscape.… More

News
LOLA presents a vision for Hamburg Science City district

… More

LOLA turns Zwolle’s Spoorzone into a rewilded creative district

LOLA Landscape Architects will design the landscape for the area near the NS railway station in Zwolle into a vibrant green creative district, called WärtZ. The winning plan got the green light, which consists of 850 homes for all ages, restaurants, educational institutions, public facilities, and makerspaces.… More