LOLA selected to transform Matosinhos Refinery

21 June 2022

Galp Energia’s former Matosinhos refinery will turn into a green and innovative eco-district with housing, a university campus, a large park, and various facilities. For this large-scale transformation, the Portuguese energy company launched an international design competition, with a jury that was advised by experts from Harvard University and the University of Porto. The winning design team, consisting of MVRDV, OODA and LOLA, will develop this urban renewal project as a new eco-city within the city.

The refinery in Matosinhos near Porto, established in 1970 and important for the local economy, was decommissioned mid-2021. The intention now is to turn the site into an innovation district, making better use of its natural location, and preserving part of its industrial heritage. Starting points for the master plan are far-reaching greening, connection with the surroundings, and sustainability. Inserting green infrastructure and restoring the relationship with the adjacent dune landscape are important principles of the plan. Part of the industrial heritage will be given a new purpose, thus creating a bridge between the past and the future.

The MVRDV-OODA-LOLA design team, will collaborate with renowned engineering firms Thornton Tomasetti, A400 and program advisor LiveWork. Around 25 urbanists, landscape architects and engineers from these six firms will develop the vision into a more detailed masterplan in the upcoming 12 months. In this period the new eco-city will be developed in phases in close cooperation with the municipality of Matosinhos, CCDR-N and the University of Porto.

Client: Galp
I.c.w.: MVRDV, OODA, Thornton Tomasetti, A400, LiveWork
Drone photo: OODA

Site photography: Walter Branco

Recent news

LOLA wins landscape design of Campus Wandelboslaan

The transformative concept for the W-Campus integrates the future knowledge quarter, with a focus on reuse and respect of the former monumental Pauluslyceum. The heritage of the Pauluslyceum forms a basis of character that provides support to develop a future-proof sustainable educational building and surrounding landscape.… More

News
LOLA turns Zwolle’s Spoorzone into a rewilded creative district

LOLA Landscape Architects will design the landscape for the area near the NS railway station in Zwolle into a vibrant green creative district, called WärtZ. The winning plan got the green light, which consists of 850 homes for all ages, restaurants, educational institutions, public facilities, and makerspaces.… More

LOLA wins Haitang River Park

After a competitive request for proposal process on an international scale, LOLA Landscape Architects won the competition for the design of the Haitang River Park in Sanya, China.… More