LOLA presenteert voorstel voor een groen Stadhuisplein Eindhoven

14 September 2023

LOLA’s voorstel ‘Stadhuisweide’ is een stadsplein, maar dan groen! In samenwerking met Donker Groep, Rotterdamse Dakendagen en Bioto ontwikkelde LOLA Landscape Architects een visie om het nu nog betonnen plein te transformeren tot een levendige stadsweide. Vroeger was het Stadhuisplein ook een groene plek in de stad, in de tijd dat het de ‘Studentenweide’ genoemd werd. Die situatie wordt hersteld. Er komt een nieuwe groene verbinding met de Dommel, de natuurlijke levensader van Eindhoven. 

De Stadhuisweide zelf maakt slim gebruik van het verkoelende effect van water: de weide kan een rol spelen in het koelen van de stad door te fungeren als een natuurlijke ‘urban airco’. Omringd door grote bomen, levendige plinten en een heuse dakwandeling kan de natuurlijke weide het hele jaar door worden gebruikt door alle Eindhovenaren en bezoekers. Met altijd iets te doen, het hele jaar door, telkens weer wat anders. Of het nu is om te picknicken, of te skaten, of bij de evenementen te zijn als de huldiging van PSV of carnaval te zijn. Het is een plein van en voor de Eindhovenaren. 

Lees de volledige visie op de website van de gemeente Eindhoven. 

Type: Conceptuele Visie
Locatie: Eindhoven, Netherlands
Client: Gemeente Eindhoven
I.s.m. Donker Groep, Rotterdamse Dakendagen, Bioto

 

Uw mening is welkom! Ons voorstel is een van de 3 visies die aan de stad gepresenteerd zijn. U kunt tot 27 september alle visies bekijken, en hier uw reactie achterlaten: Herontwikkeling Stadhuisplein en omgeving.

Plattegrond Stadhuisweide Eindhoven

De Dommelloper

De Levende Weide

De Opfrisser

Recent news

Uniting memory and history: LOLA and IWA win transformation design of Bilbao Begoña cemetery

Begoña cemetery is transitioning into a generous urban garden, while putting into value its accumulated heritage and history. The Municipality of Bilbao selected LOLA and IWA Studio to design the transformation of the 0.6 ha Begoña cemetery in Bilbao.… More

News
LOLA joins Hartree Cambridge quarter development

LOLA Landscape Architects was selected by Landsec U+I and developer TOWN as landscape designers for the transformative 48-ha Hartree development plan in North East Cambridge, United Kingdom.… More

In car-free Merwede, biodiversity and people come first

In the preliminary landscape design of Merwede, the starting point is green; paving is only where necessary. As one of the largest car-free inner-city neighborhood projects in the Netherlands, there is much more space for biodiversity, urban rewilding, and social activities.… More

Recent news

Uniting memory and history: LOLA and IWA win transformation design of Bilbao Begoña cemetery

Begoña cemetery is transitioning into a generous urban garden, while putting into value its accumulated heritage and history. The Municipality of Bilbao selected LOLA and IWA Studio to design the transformation of the 0.6 ha Begoña cemetery in Bilbao.… More

News
LOLA joins Hartree Cambridge quarter development

LOLA Landscape Architects was selected by Landsec U+I and developer TOWN as landscape designers for the transformative 48-ha Hartree development plan in North East Cambridge, United Kingdom.… More

In car-free Merwede, biodiversity and people come first

In the preliminary landscape design of Merwede, the starting point is green; paving is only where necessary. As one of the largest car-free inner-city neighborhood projects in the Netherlands, there is much more space for biodiversity, urban rewilding, and social activities.… More