LOLA presenteert voorstel voor een groen Stadhuisplein Eindhoven

14 September 2023

LOLA’s voorstel ‘Stadhuisweide’ is een stadsplein, maar dan groen! In samenwerking met Donker Groep, Rotterdamse Dakendagen en Bioto ontwikkelde LOLA Landscape Architects een visie om het nu nog betonnen plein te transformeren tot een levendige stadsweide. Vroeger was het Stadhuisplein ook een groene plek in de stad, in de tijd dat het de ‘Studentenweide’ genoemd werd. Die situatie wordt hersteld. Er komt een nieuwe groene verbinding met de Dommel, de natuurlijke levensader van Eindhoven. 

De Stadhuisweide zelf maakt slim gebruik van het verkoelende effect van water: de weide kan een rol spelen in het koelen van de stad door te fungeren als een natuurlijke ‘urban airco’. Omringd door grote bomen, levendige plinten en een heuse dakwandeling kan de natuurlijke weide het hele jaar door worden gebruikt door alle Eindhovenaren en bezoekers. Met altijd iets te doen, het hele jaar door, telkens weer wat anders. Of het nu is om te picknicken, of te skaten, of bij de evenementen te zijn als de huldiging van PSV of carnaval te zijn. Het is een plein van en voor de Eindhovenaren. 

Lees de volledige visie op de website van de gemeente Eindhoven. 

Type: Conceptuele Visie
Locatie: Eindhoven, Netherlands
Client: Gemeente Eindhoven
I.s.m. Donker Groep, Rotterdamse Dakendagen, Bioto

 

Uw mening is welkom! Ons voorstel is een van de 3 visies die aan de stad gepresenteerd zijn. U kunt tot 27 september alle visies bekijken, en hier uw reactie achterlaten: Herontwikkeling Stadhuisplein en omgeving.

Plattegrond Stadhuisweide Eindhoven

De Dommelloper

De Levende Weide

De Opfrisser

Recent news

LOLA wins landscape design of Campus Wandelboslaan

The transformative concept for the W-Campus integrates the future knowledge quarter, with a focus on reuse and respect of the former monumental Pauluslyceum. The heritage of the Pauluslyceum forms a basis of character that provides support to develop a future-proof sustainable educational building and surrounding landscape.… More

News
LOLA turns Zwolle’s Spoorzone into a rewilded creative district

LOLA Landscape Architects will design the landscape for the area near the NS railway station in Zwolle into a vibrant green creative district, called WärtZ. The winning plan got the green light, which consists of 850 homes for all ages, restaurants, educational institutions, public facilities, and makerspaces.… More

LOLA wins Haitang River Park

After a competitive request for proposal process on an international scale, LOLA Landscape Architects won the competition for the design of the Haitang River Park in Sanya, China.… More

Recent news

LOLA wins landscape design of Campus Wandelboslaan

The transformative concept for the W-Campus integrates the future knowledge quarter, with a focus on reuse and respect of the former monumental Pauluslyceum. The heritage of the Pauluslyceum forms a basis of character that provides support to develop a future-proof sustainable educational building and surrounding landscape.… More

News
LOLA turns Zwolle’s Spoorzone into a rewilded creative district

LOLA Landscape Architects will design the landscape for the area near the NS railway station in Zwolle into a vibrant green creative district, called WärtZ. The winning plan got the green light, which consists of 850 homes for all ages, restaurants, educational institutions, public facilities, and makerspaces.… More

LOLA wins Haitang River Park

After a competitive request for proposal process on an international scale, LOLA Landscape Architects won the competition for the design of the Haitang River Park in Sanya, China.… More